Nieuws vanuit bestuur Dorpsbelang Wijckel - april-mei 2019 
Informatieavond glasvezel, Bestrijdingsmiddelen landbouw, Geboortebomen

Informatieavond glasvezel 6 juni

Alle bewoners hebben met de post een brief ontvangen van een glasvezelaanbieder met een aanbod om glasvezel te krijgen voor Internet, tv/radio en vaste telefoon. In een deel van het buitengebied zijn er zelfs 2 verschillende aanbieders op de markt, elk met een verschillend aanbod. Verder zijn er per glasvezelaanbieder verschillende mogelijkheden voor een dienstenpakket voor Internet, tv/radio en vaste telefoon. Ook hierin zitten verschillen.
Tussen de aanbieders zitten nogal wat verschillen. Zo zal KabelNoord alleen aanbieden aan een deel van het buitengebied van Wijckel (70 adressen), terwijl DFMopGlas ism Glasvezel-buitenaf een aanbod doet aan alle huizen in Wijckel (280 adressen).
Er zijn inmiddels informatieavonden geweest in de wat grotere kernen in DFM en daarom wil Dorpsbelang dit ook organiseren in Wijckel, met specifieke aandacht voor de situatie in Wijckel. Dit zal gebeuren op donderdag 6 juni, in het Dorpshuis om 20.00u met inloop vanaf 19.30. Kom op tijd, want er worden veel mensen verwacht omdat er vele vragen, onduidelijkheden en aarzelingen zijn over het aanbod.
Op de avond wordt aandacht besteed aan o.a. nut en noodzaak van glasvezel, de verschillen tussen de aanbieders van glasvezel en dienstenpakketten, de kosten, advies van Dorpsbelang en wat u verder moet doen.
Wij vragen u, bij eventuele onduidelijkheid en aarzeling, om zich voor 6 juni nog niet in te schrijven bij een van de aanbieders. Indien u niet aanwezig kunt zijn en/of belangrijke vragen hebt, kunt u zich in verbinding stellen met Piet Pont, de glasvezelspecialist van ons Dorpsbelang, tel. 0514 605942 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Er komt huis-aan-huis nog een uitnodiging voor deze avond.

Bestrijdingsmiddelen en landbouw

Tijdens de jaarvergadering werd er tijdens de rondvraag kritische vragen gesteld over het gebruik van bestrijdingsmiddelen waardoor gele velden ontstaan die hier en daar in het voorjaar zichtbaar zijn in het Wijckelse buitengebied. Ook is er onlangs door verontruste bewoners rondom de Lynbaen en Vogelzangwei een brief geschreven aan de Minister van Medische Zorg en Volksgezondheid, met een kopie naar de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en naar alle fracties in de 2e Kamer. Daarin worden kritische opmerkingen gemaakt over het spuiten van bestrijdingsmiddelen over de nabij liggende gladiolenvelden en wordt voorgesteld niet binnen de 250 meter van huizen te spuiten.
Om aan die kritische opmerkingen tegemoet te komen, gaat Dorpsbelang een informatieavond houden in het najaar van 2019 waarin vertegenwoordigers van de landbouw gaan uitleggen over het hoe en wat. Vragen en discussie zal uiteraard ook plaatsvinden.

Geboortebomen

Het leveren van geboortebomen aan de gezinnen met geborenen in 2018 is iets verlaat, maar wordt zo spoedig mogelijk, in samenwerking met Deinum Boomkwekerij, uitgevoerd.

Bijgewoonde overleggen/bijeenkomsten

  • Dodenherdenking 4 mei, nabij de Burchtkerk Wijckel
  • Informatieavond DFMopGlas over glasvezelaanleg in de gemeente DFM, Tjerkgaast 29 apr, Oudemirdum 10 mei en Haskerhorne 14 mei
  • Informatieavond KabelNoord over glasvezelaanleg in de gemeente DFM, Oudemirdum 22 mei en Joure 23 mei
  • Afscheid Trudy en Theo Kwakman als beheerders van Dorpshuis Wijckel, 18 mei

Bekijk als pdf

Joomla templates by a4joomla