Nieuws vanuit bestuur Dorpsbelang Wijckel - oktober-november 2021 
Overlast camping, bezuinigingen sport, pleintje, aankoop grond, uitbreiding bestuur

Overlast camping

Van verschillende inwoners die in het bos komen om te wandelen, horen we dat het aantal auto’s dat dwars door het bos rijdt, het afgelopen seizoen flink is toegenomen.
Er wordt vaak te hard gereden. Naast de onveiligheid leidt dit tot stofwolken en geluidsoverlast. Wij vinden dat auto’s niet thuis horen in het Coehoornbos en zeker niet op de manier zoals nu vaak gebeurt. Veelal zijn het campinggasten of mensen die gebruik maken van de faciliteiten van de camping. Die overlast is eigenlijk makkelijk te vermijden omdat de camping met een goede weg (zonder stof) via de Lytse Jerden goed te bereiken is.
Waarschijnlijk gaat de camping intern uitbreiden met meer huisjes of andere zaken, waardoor in de toekomst de camping meer verkeer gaat veroorzaken. Het bos is echter niet van de gemeente of van Dorpsbelang, maar van It Fryske Gea. Met de camping, It Fryske Gea en onze werkgroep Griene Romte zijn we daarom in overleg of met bepaalde maatregelen het weer rustig kan worden in het bos. Bewoners van Wijckel die gebruik maken van de weg dwars door het bos, roepen we in de tussentijd op om niet met de auto dwars door het bos te rijden, als bijvoorbeeld kinderen naar zwemles gebracht worden. Gebruik de Lytse Jerden!

Bezuinigingen voor sportverenigingen

In 2017 was er een beoogde bezuiniging vanuit de gemeente om niet meer het onderhoud te doen voor sportvelden die geen eigendom waren van de gemeente. O.a. de korfbalverenigingen in Wijckel en Harich zouden hier de dupe van worden. De Dorpsbelangen, DTG en KV Harich hebben zich hiertegen zeer actief verzet met als resultaat dat het op de lange baan is geschoven door de gemeenteraad. Aan die lange baan is nu een einde gekomen want recentelijk heeft de gemeenteraad besloten om de beoogde bezuiniging voor de korfbalvelden in Wijckel en Harich definitief te schrappen.
Wel hebben de verenigingen laten weten dat de beoogde jaarlijkse huurverhoging van sportzalen in Balk en Sloten van steeds 10% in de komende 5 jaar buitenproportioneel is, en niet bijdraagt aan het mogelijk maken van meer sportbeoefening, door bijvoorbeeld kinderen van minder rijke ouders. Contributies van de verenigingen dienen namelijk een flink stukje hoger te worden door zo een huurverhoging. Alle politieke partijen worden daarom opgeroepen om ook die jaarlijkse fikse huurverhoging terug te draaien.

Herinrichting pleintje

Op onze oproep in de Wikelflecht en op de website om commentaar te leveren op het autovrij maken van het pleintje, en met plantenbakken, andere boom en zitjes/tafel het pleintje wat levendiger te maken, zijn enige reacties gekomen, met name van direct omwonenden en het kerkbestuur. Evenals het commentaar op de jaarvergadering had het vooral betrekking op het autovrij maken. Omdat Dorpsbelang zeer hecht aan de mening van direct omwonenden als direct belanghebbenden is er recentelijk overleg geweest, aan de hand van een 1e tekening, met hen en ook met het kerkbestuur.
De omwonenden kwamen met verschillende ideeën over de plek van de keien, verlichtingspalen en duidelijke parkeervakken op en naast het pleintje waardoor auto’s niet meer schots en scheef zullen staan.
Dorpsbelang heeft laten weten dat het autovrij maken geen doel op zich is, maar een afgeleide van meer rust, ruimte en groen creëren op het pleintje. Parkeren, een fraai aangezicht met meer groen en een aangename verblijfsruimte zouden ook samen kunnen gaan. Afgesproken is dat er een nieuwe tekening gemaakt gaat worden waarin zoveel mogelijk de ideeën van het overleg verwerkt zullen worden. De tekening wordt dan met de gemeente overlegd, gezien de eisen van kabels en leidingen en ook de verkeersveiligheid. Ook met het groepje omwonenden wordt dan nog overlegd voordat het gepresenteerd wordt als definitief en het in de Wikelflecht en op de website zal komen.

Aankoop stukjes grond

Af en toe wil de gemeente stukjes grond verkopen aan omwonenden omdat het te lastig is, of teveel werk is, om het goed te onderhouden. Zo is er een paadje langs de oude school tussen Dokter Hattinkstrjitte en Heerenhoogweg wat de gemeente wel wil verkopen. Dit speelde een aantal jaren geleden ook, en toen was het standpunt van Dorpsbelang dat verkoop eigenlijk ongewenst is en als het dan toch gebeurt, er “een recht van overpad voor een ieder” in het koopcontract wordt opgenomen. Dus geen hekken of hagen waardoor het afgesloten wordt. Dit vonden, en vinden, wij nog steeds, omdat er ook een belang is van niet-omwonenden (een algemeen belang dus) die het paadje gebruiken als een ommetje. Wij zijn hierover in overleg met de gemeente en zullen eventueel een bezwaarschrift indienen na de formele kennisgeving van aanstaande verkoop, als het recht van overpad niet opgenomen is in het koopcontract. Ook overleggen we met de gemeente om Dorpsbelang op tijd te informeren bij beoogde verkoop van strookjes land in het dorp om te bezien of dit niet op bezwaar van omwonenden of andere belanghebbenden kan stuiten, waardoor niet achteraf eventueel bezwaar gemaakt hoeft te worden.

Uitbreiding bestuur dorpsbelang

Graag zouden we ons bestuur willen uitbreiden met 1-2 bestuursleden, met name met een vrouw. Wij streven ernaar dat het geen mannenclub is, hoe vrouwvriendelijk we ook zijn, en ook is continu het aspect verjonging, evenals bij andere verenigingen, een belangrijk iets.
Meld je aan bij Dorpsbelang, voordat je door een van ons op de schouder getikt wordt om te vragen of jij niet aan de beurt bent om in het bestuur plaats te nemen. We vergaderen gemiddeld 1x per maand.
Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonische informatie bij voorzitter Piet de Jong (0634658636) of secretaris Jan Veeken (0629098215)

Bekijk als pdf

Joomla templates by a4joomla