Nieuws vanuit bestuur Dorpsbelang Wijckel - september-oktober 2022 
Oproep nieuwbouw, Feesten, Jaarvergadering, AED

Oproep geïnteresseerden nieuwbouw Wijckel

Najaar 2019 hebben we in de Wikelflecht en de website een oproep gedaan naar mogelijke geïnteresseerden voor nieuwbouwwoningen, vooral bedoeld voor starters. Er hebben zich toen 19 personen gemeld wat voor ons aanleiding was om met de gemeente in gesprek te gaan en mogelijke locaties te verkennen. Aanleiding voor de oproep was de grote moeite die jonge mensen hebben om een betaalbare woning te verwerven in het dorp. Eveneens hadden grondeigenaren buiten het dorp zich gemeld om hun grond te verkopen teneinde woningbouw mogelijk te maken. Bestemmingsplannen en beleid van gemeente en provincie hielden dit echter tegen. Binnen de bebouwde kom is er nauwelijks ruimte, en/of grondeigenaren willen de grond zelf houden ivm houden van hobbyschapen,- geiten of kippen, maar ook vanwege hun uitzicht of behoud van rust.

Door de Covid periode is er een tijd niets gebeurd. Recentelijk echter is er wat veranderd in het beleid van de gemeente en worden kleine dorpen geholpen om mondjesmaat nieuwbouw mogelijk te maken. Voor Dorpsbelang reden om een werkgroepje op te richten die hiermee verder zou kunnen gaan. Dit werkgroepje, zie vorige Wikelflecht voor de samenstelling, is met de gemeente in gesprek gegaan waarbij nu is gebleken dat de grens van de bebouwde kom een rekbaar begrip is, de contour van het bestemmingsplan in feite wat belangrijker is en enkele nieuwe locaties in beeld kwamen. Bij dit laatste wordt met name gedacht aan het uitbreiden van de lintbebouwing vanuit het dorp.  Maar eigenlijk moeten de geïnteresseerde personen die zich indertijd hebben aangemeld en, net zoals momenteel in bijvoorbeeld Ouwsterhaule, een projectgroep gaan vormen en/of in contact treden met een projectontwikkelaar. De aangemelde personen hebben immers het grootste belang, en Dorpsbelang is geen projectontwikkelaar.

Wij weten echter dat een aantal aangemelde personen van 2019 inmiddels een huis hebben gekocht, of wellicht om andere redenen, niet meer interesse hebben. In mei 2020 hebben van de 19 nog 11 personen bevestigd dat die interesse er nog steeds is. Daarom sturen we deze 11 aangemelde personen nog een mail om hun eventuele interesse te bevestigen, deze personen hoeven daarom niet op dit bericht te reageren. Om de lijst van geïnteresseerden geheel actueel te maken, willen we wel graag dat de mensen zich bij ons melden die sinds najaar 2019 interesse hebben gekregen in nieuwbouw in Wijckel en zich nog niet eerder hebben gemeld. Het wordt dus een lijst waar mensen van af gaan, maar ook andere mensen weer bijkomen.

“Dorpsbelang wil zeker weten hoeveel mensen in betaalbare starterswoningen in Wijckel zijn geïnteresseerd en binnen een periode van 2-3 jaar zo een woning zouden willen kopen. Als dit voor iemand echt serieus is, dan gaarne een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een telefoontje naar de secretaris Jan Veeken: 0629098215.”

Feesten

Het groot Wikeler feest 2023 zal plaatsvinden in het weekend van 16-18 juni 2023. Ook zijn er enthousiaste ideeën om op a.s. Oudjaar wat meer te doen dan het gezamenlijke vuurwerk.

Jaarvergadering 2023

Het is wat vroeg om reeds bij stil te staan, maar we willen onze jaarvergadering altijd verluchtigen met een interessant 2e deel. Gebruikelijk is een interessante film die te maken heeft met ons dorp, regio of met Friesland. Filmideeën of iets anders hierover graag mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

AED

Nogmaals de oproep dat we graag zouden willen weten welke mensen kunnen omgaan, of een certificaat hebben, m.b.t. de AED die bij dorpshuis Irene hangt. Zouden zij zich kunnen melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Op deze manier weten wij, wie we kunnen oproepen, als er iets ernstigs gebeurt door hartfalen, in ons dorp. Ook bij de dokter aan de Jachtlustweg en bij de Plus in Balk hangt een AED.

Bekijk als pdf

Joomla templates by a4joomla