Nieuws vanuit bestuur Dorpsbelang Wijckel - oktober 2017 
Glasvezelaanleg,vliegroutes Lelystad, afvalscheiding, wandelroute buitengebied en contributie dorpsbelang

Glasvezelaanleg

Er is nu concrete voortgang. In opdracht van de provincie Fryslân gaat Kabelnoord uit Dokkum in het Friese buitengebied (de zg. witte gebieden) glasvezel aanleggen.
Binnen een half jaar moet er gestart worden met de aanleg en binnen 3 jaar moet 90% van de adressen in het buitengebied aangesloten zijn. Voor de adressen die reeds een coax-kabel bezitten, meestal in de bebouwde kom (de zg. grijze gebieden), wordt de beslissing nog even uitgesteld, maar hopelijk gaat de aanleg gelijktijdig met het buitengebied. Dan hoeven er nog maar 1x geulen gegraven te worden. DFMopGlas (De Fryske Mienskip op Glas) die o.a. een lening krijgt van gemeente De Fryske Marren, wil dit in de zg. grijze gebieden gaan aanleggen.
Meer informatie en met name welke adressen in Wijckel in het buitengebied vallen, kan gelezen worden op deze website.

Vliegroutes boven Friesland vanwege vliegveld Lelystad

Dorpsbelang heeft in Balk een avond van het Ministerie van Milieu en Infrastructuur bijgewoond waar informatie werd gegeven over uitbreiding van het vliegveld Lelystad. Uitbreiding van het vliegveld, dat in voorjaar 2019 klaar moet zijn, betekent vooral meer en grotere vliegtuigen. En dit betekent aanzienlijk meer geluidsoverlast voor de gebieden waar de af- en aanvliegroutes laag over heen gaan. Het lijkt erop dat de geluidshinder voor het Slotermeer, Sloten en Wijckel beperkt zal blijven. Een beperkt aantal vliegtuigen per dag, afhankelijk van de windrichting, veroorzaakt voor Wijckel ongeveer 51 dB aan geluid (licht autoverkeer op 30m), voor Slotermeer en Sloten nog minder. Oudemirdum, Rijs (54 dB) en met name Sondel en Lemmer (60dB) zullen meer geluidsoverlast ondervinden.

Betere afvalscheiding

Er is een campagne “HO! NET YN’E KLIKO” gestart. Het blijkt dat in onze gemeente maar liefst 63% van het afval in de grijze container er niet in thuis hoort. Er wordt nog steeds te makkelijk glas, kranten, karton, organisch (tuin)afval, kleding & textiel, klein chemisch afval en kleine elektrische apparaten in de grijze container gegooid. Dit betekent dat er teveel afval verbrand wordt wat zonde is van de grondstoffen en het geld. Dorpsbelang wil graag met de campagne meedoen en zoekt 1-2 mensen die tijdelijk in een werkgroepje gaan zitten om te zorgen dat er in Wijckel beter gescheiden gaat worden. Er is reeds veel materiaal ontwikkeld.
Wie o wie, gaarne een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-29098215. Meer informatie op website www.honetynekliko.frl

Wandelroute door buitengebied Wijckel

Een werkgroepje heeft verschillende nieuwe wandelroutes met bewegwijzering en informatiepaneel  ontwikkeld, o.a. met bankjes om de natuur te beleven.
Dorpsbelang ondersteunt dit zeer en geeft daarvoor subsidie. De wandelroute door Wijckel gaat via Menno v Coehoornweg, via het erf/land van Huisman naar het Slotermeer, langs het Slotermeer richting jachthaven, en dan door Balk naar de Bargebek.

Contributie Dorpsbelang en Wikelflecht

In voorgaande jaren waren we wat laat met de contributie-inning, maar dit jaar zijn we wat meer op tijd.
Dus in september is er reeds de incasso afgeschreven, of komt er iemand bij u langs om te innen als u geen automatische incasso heeft afgesproken.

Bekijk als pdf

Joomla templates by a4joomla