Op vrijdag 19 oktober 2018 vond in dorpshuis Irene één van de voorrondes plaats van "Het slimste dorp van Friesland".

Deze vonden ook plaats in bijna 30 andere dorpen.

De teams
De deelnemers uit Wijckel die zich hadden aangemeld om te strijden voor een plaats in de halve finale deden dit als team (team Marten en team SânMar) of individueel.

team Marten
team Marten

team Sanmar
team SânMar

Ter plekke werden van de losse deelnemers nog 2 teams (team Thirza en team Fleur) geformeerd. Uiteindelijk deden er dus 4 teams mee van elk 5 personen.

team Fleur en team Thirza
team Fleur en team Thirza

Verder was er een 10-tal toeschouwers die op hun mobieltjes soms fanatiek meededen.

Quizmaster/jury
Dit allemaal onder leiding van quizmaster Jan Veeken die de spelregels en vragen/antwoorden van de centrale Friese organisatie kort tevoren had ontvangen en de hele boel aan elkaar kletste. De 4 teams zaten aan aparte tafeltjes, hun mobieltjes geparkeerd in de mandjes midden op hun tafel en de juiste antwoorden op fluistertoon met elkaar overleggend anders zouden de concurrerende teams ernaast geholpen worden met het juiste antwoord. De juiste antwoorden van de vragen moesten op antwoordformulieren ingevuld worden en na elke ronde ingeleverd worden bij de quizmaster die tevens de jury was.

De quiz
Er waren in totaal 8 rondes met elk 10 vragen. Elke ronde had een eigen thema. Deze waren: 1. TV- of Netflix series (voor de tv-kijker met veel tijd) 2. Algemene kennis (ofwel overbodige feitjes) 3. De Wereld (met veel onnodige kennis) 4. Friesland (voor de echte Friezen) 5. WK/EK voetbal m/v (voor de voetballiefhebber met een langtermijn geheugen) 6. Muziekfragmenten (veel sixties en seventies) 7. Media (over bekenden op radio/tv) 8. Per seconde Wijzer met 10 soorten fobieën (voor de angstigen onder de deelnemers).
Het bleek al snel dat de teams die zeer divers van samenstelling waren (met ieder zijn of haar eigen kennis of overbodig geheugen) in het voordeel waren door de zeer diverse vragen. De teams van Marten Deinum, met o.a. kenniswonderen Feike en Trudy, de buurtgenoten van SânMar, o.l.v. Annie, en team Fleur, met o.a. kunstkenner Hanneke en natuurvriend Folkert, ook veelal buren van elkaar, streden de hele avond om de koppositie waarbij het opviel dat team SânMar (terecht) erg veel wist over Friesland.

Het slimste team
In de laatste ronde wist team Fleur, het team bestaande uit Pauline de Jong, Tineke Gijzen, Folkert Venema, Fleur Gieben en Hanneke Dinkla, door hun kennis van de vele fobieën die er bestaan, hun achterstand om te buigen in een nipte overwinning.

team Fleur
Het slmste team van Wijckel met Pauline de Jong, Tineke Gijzen, Folkert Venema, Fleur Gieben en Hanneke Dinkla (Hanneke ontbreekt op deze foto).

Zij gaan op 22 februari 2019 Wijckel vertegenwoordigen in een van de 5 regiofinales.

Regiofinale
Een van deze regiofinales vindt plaats in Dorpshuis Irene met Wijckel tegen de slimste teams uit 4 andere dorpen, nl. Gaast, Elahuizen, Folsgare en Oldetrijne. De beste van elke regiofinale gaat door naar de finale die op 5 april 2019 in Ureterp zal plaatsvinden. In totaal spelen 29 dorpen in de regiofinales mee om een plaats in de finale.
Dus vast noteren: op 22 februari kunt u team Wijckel aanmoedigen in Dorpshuis Irene.

(met dank aan Jan Veeken)

Joomla templates by a4joomla