Op dinsdag 30 april 2019 werd het startschot gegeven voor de campagne om een glasvezelnetwerk aan te leggen in De Fryske Marren.

Alle bewoners van Wijckel hebben in de week van 30 april informatie ontvangen van 'De Fryske Mienskip op glas'.
In deze brief wordt uitgelegd dat, mits er voldoende deelname is binnen en buiten de bebouwde kom van De Fryske Marren, in het najaar wordt begonnen met de aanleg van glasvezel.

Glasvezel voor Wijckel01

Heb je vragen of wil je meer weten? Tijdens de informatieavonden, deze starten al vanaf 8 mei, kunt u zich laten informeren en vragen stellen.

De Fryske Marren op glas

Snel internet voor iedereen in Friesland. Dát is de ambitie van De Fryske Mienskip op Glas. Om dat te realiseren werkt DFMopGlas samen met Glasvezel buitenaf. Samen zijn zij een glasvezelcampagne in De Fryske Marren gestart, met als doel alle inwoners in de dorpskernen én het buitengebied te voorzien van een glasvezelaansluiting, en dat op korte termijn.

De voorwaarde om te kunnen starten met de aanleg is dat 35 procent van de bewoners binnen de bebouwde kom en 50 procent van de bewoners buiten de bebouwde kom vóór 1 juli 2019 een abonnement afsluit. Pas dan komt er daadwerkelijk glasvezel! Wil jij er zeker van zijn dat het netwerk er binnenkort ligt? Sluit dan hier een abonnement af.

Aanbod

Om gebruik te kunnen maken van glasvezel, sluit je een abonnement (varieert van €45,- tot ruim boven €100,- per maand) af bij een dienstaanbieder voor internet, televisie en/of telefonie. Naast dit abonnement  betaal je in het buitengebied een bijdrage voor het gebruik van het glasvezelnetwerk en de glasvezelaansluiting, ofwel een vastrechtvergoeding. Deze wordt jaarlijks geïndexeerd.

Glasvezelaanbod voor inwoners binnen de bebouwde kom

Je sluit een abonnement af bij één van de vijf dienstaanbieders. Bij het afsluiten van een abonnement word je automatisch lid van de coöperatie DFMopGlas U.A. (€10,- per jaar). Voor gebruik van de aansluiting betaal je een eenmalige bijdrage van €250,- (deze betaal je als de aansluiting is gerealiseerd).

Glasvezelaanbod voor inwoners buiten de bebouwde kom

Je sluit een abonnement af bij één van de vijf dienstaanbieders. Bij het afsluiten van een abonnement kies je uit het maandelijks of éénmalig betalen van de vastrechtvergoeding; de maandelijkse variant is €12,78 en de eenmalige afkoop is €1.600,-.
Bewoners in het buitengebied betalen dus meer dan bewoners binnen de bebouwde kom. Doordat de afstanden tussen woningen in het buitengebied vele malen groter zijn dan in dorpen en steden, zal voor de aanleg van glasvezel dus meer gegraven moeten worden. Dit brengt hogere kosten met zich mee. Om deze hogere kosten te compenseren wordt de vastrechtvergoeding in rekening gebracht.

Er wordt een open glasvezelnetwerk aangelegd. Dat betekent dat verschillende dienstaanbieders hun diensten kunnen aanbieden via het glasvezelnetwerk. Je kunt nu kiezen uit vijf dienstaanbieders.

Dienstaanbieders glasvezeldiensten

Zij hebben verschillende pakketten die passen bij iedere situatie. Volop keuze dus en gegarandeerd dat je een pakket vindt dat aansluit op jouw persoonlijke wensen.

Informatieavonden

 • Vegelinsoord
  Woensdag 8 mei van 19.30 tot 21.30 uur.
  Dorpshuis Sethage, Grevenweg 2a
 • Echtenerbrug
  Donderdag 9 mei van 19.30 tot 21.30 uur.
  Dorpshuis De Brêge, De Veenscheiding 18
 • Oudemirdum
  Vrijdag 10 mei van 19.30 tot 21.30 uur.
  MFC De Klif, Hegewei 16
 • Bakhuizen
  Maandag 13 mei van 19.30 tot 21.30 uur.
  MFC De Gearte, St. Odulphusstraat 69
 • Haskerhorne
  Dinsdag 14 mei van 19.30 tot 21.30 uur.
  Dorpshuis ‘t Trefpunt, Haulsterweg 3
 • Sint Nicolaasga
  Woensdag 15 mei van 19.30 tot 21.30 uur.
  Zalencentrum Sint Nyk, Baron van Hardenbroekstraat 3
 • Oudega
  Donderdag 16 mei van 19.30 tot 21.30 uur.
  MFC De Skeakel, Aldewei 37

Ervaring Glasvezel buitenaf

Glasvezel buitenaf heeft al in 42 andere gebieden succesvol campagne gevoerd. Maar liefst 150.000 adressen heef Glasvezel buitenaf al een aanbod gedaan en 60 procent  daarvan beschikt na aanleg over snel internet.

Joomla templates by a4joomla