Op vrijdag 6 juni 2019 werd in dorpshuis Irene een informatieavond georganiseerd door dorpsbelang Wijckel en DFM op glas.

Alle bewoners van Wijckel waren vooraf via een flyer/brief van dorpsbelang, internet en social media op de hoogte gebracht van de informatieavond.
De opkomst was enorm met zo'n 70-80 dorpsbewoners.

Na een inleidend praatje van de voorzitter van dorpsbelang, Piet de Jong, was het woord achtereenvolgens aan Piet Pont van dorpsbelang, tevens de glasvezelspecialist en Anja Rombouts van De Fryske Mienskip op glas.
Herbij werd uiteengezet wat glasvezel inhoudt, wat er mee kan en waarom dit het netwerk voor internet voor nu en de toekomst is.
Tevens was er ruim gelegenheid om vragen te stellen en in groepjes na te praten met een 'deskundige'.

Glasvezel voor Wijckel01

Hieronder de samenvatting van dorpsbelang Wijckel naar aanleiding van de informatieavond op 6 juni 2019.
(klik hier om te openen als pdf)

Wat betreft het glasvezelproject hebben we de laatste weken veel informatie ontvangen. Er zijn informatie avonden gehouden, we hebben heel veel post ontvangen en er zijn lokale inloopavonden georganiseerd.
Sommigen zien door de bomen het bos bijna niet meer, daarom hebben we de belangrijkste punten op een rijtje gezet.
Korte samenvatting:

Waarom glasvezel?
We doen steeds meer op het internet. We vinden het normaal om series en filmpjes te streamen zonder dat het hapert, een online game niet meer te verliezen doordat het internet te traag is en dat we allemaal thuis tegelijk kunnen internetten zonder gezeur.
Glasvezel levert stabiel en betrouwbaar internet via het modernste netwerk van nu en de toekomst. Razendsnel internet met gegarandeerde snelheid. De snelheid die je afneemt, wordt ook daadwerkelijk geleverd. Met glasvezel internet heb je een stabiele verbinding door het hele huis. Ook als je met meerdere mensen tegelijk online bent. Het huidige netwerk dat we gebruiken is niet aangelegd voor de toepassingen van tegenwoordig. Kortom willen we klaar zijn voor de toekomst dan moeten we een ander digitaal netwerk gebruiken, en dat is glasvezel.
Glasvezel is het netwerk voor internet voor nu en de toekomst. We hebben nu de kans om snel internet te krijgen.
Dus laat ‘m niet lopen!

Alternatieven

Alle alternatieven zijn trager en storingsgevoeliger, zij hebben dus niet de voordelen die glasvezel biedt.
En 5G dan? Het 5G netwerk werkt met zendmasten, om een goede dekking te krijgen zullen er heel veel zendmasten geplaatst moeten worden. Er zijn minimaal 4x zoveel zendmasten nodig als bij 4G, omdat het bereik van deze 5G masten veel kleiner is. Deze investeringen zullen eerst gedaan worden in een paar grote steden in het westen van Nederland. Dan zijn wij in De Fryske Marren dus nog lang niet aan de beurt. En gratis of goedkoop zal 5G zeker niet zijn.

Glasvezel in de Fryske Marren

In de Fryske Marren zijn DFMopGlas en Glasvezel buitenaf samen een campagne gestart met het doel alle inwoners in de dorpskernen én het buitengebied te voorzien van een glasvezelaansluiting…en dat op korte termijn.
De voorwaarde om te kunnen starten met de aanleg in het buitengebied is dat 50% van de bewoners buiten de bebouwde kom vóór 1 juli een abonnement afsluit. Voor de dorpskernen geldt dat er gestart wordt met de aanleg het buitengebied het benodigde percentage van 50% heeft gehaald en nadat 35% van de bewoners binnen de bebouwde kom een abonnement afsluit. Een abonnement afsluiten kan nog tot 1 juli 2019. Pas dan komt er daadwerkelijk glasvezel!
Aanmelden voor glasvezel is dus gekoppeld aan het afsluiten van een abonnement bij een dienstaanbieders voor internet, al dan niet gekoppeld met televisie en/of telefonie.

Voor glasvezel, voor zowel het in buitengebied als in de kernen ga naar www.defryskemarrenopglas.nl

Kabelnoord

De bewoners in het buitengebied die geen kabel hebben, kunnen voor het glasvezel kiezen uit 2 partijen, nml:

1. De combinatie DFMopGlas / Glasvezel buitenaf;
2. Kabelnoord.

Het grootste verschil tussen deze twee partijen is dat DFMopGlas / Glasvezel buitenaf in het buitengebied én de kernen glasvezel wil aanleggen en Kabelnoord alleen in de gebieden waar geen TV-kabel ligt. Dat is een deel van het buitengebied, de zgn witte gebieden. Kabelnoord heeft ca. 1.875 adressen een aanbieding gedaan.
De combinatie DFMopGlas en Glasvezel buitenaf heeft nu aan 11.000 adressen een aanbieding gedaan. Dat is bijna 6x zoveel. In de tweede fase volgen bij DFMopGlas de plaatsen Joure, Lemmer en Balk. Dat zijn ongeveer 14.000 adressen.

Gezien de omvang en de kosten van het project zal slechts 1 partij het netwerk gaan aanleggen.
Als Kabelnoord het netwerk gaat aanleggen, is het 100% zeker dat bewoners in de dorpen en in het buitengebied die kabel hebben, geen aansluiting krijgen op het glasvezelnetwerk. Als DFMopGlas / Glasvezel buitenaf het netwerk
gaat aanleggen krijgt iedereen, zowel in het buitengebied als in de dorpen de kans om aangesloten te worden op het supersnelle glasvezel netwerk. Dus ook de bedrijven, scholen, zorginstellingen, etc.
De dorpshuizen worden dan zelfs gratis aangesloten!

DFMopGlas samen met Kabelnoord?

Kabelnoord suggereert regelmatig dat indien zij het glasvezel netwerk gaan aanleggen in de witte gebieden, zij samen met DFMopGlas ook de grijze gebieden gaan aansluiten. Dus de adressen waar kabel ligt.
Dit klopt niet! Er is in het verleden met Kabelnoord samengewerkt om de tender van de provincie Friesland binnen te krijgen, maar door allerlei oorzaken is de samenwerking daarna verbroken. Deze zal zeker niet worden hersteld.


Alle dorpsbelangen en vele enthousiaste ambassadeurs, staan achter het plan van DFMopGlas / Glasvezel buitenaf, omdat zij de hele Mienskip een aanbod doen. Met elkaar en voor elkaar. Zoveel mogelijk mensen moeten gebruik kunnen maken van het snelle netwerk.
Aanmelden voor glasvezel is gekoppeld aan het afsluiten van een abonnement bij een dienstaanbieders voor internet, eventueel samen met televisie en/of telefonie. Alleen een glasvezel aansluiting is niet mogelijk, maar je kunt te allen tijde na een jaar je abonnement weer opzeggen, en dan heb je de aansluiting wel in je woning.
Woont u buiten de blauwe komborden: Dan krijgt u glasvezel van Glasvezel buitenaf.
Wie is Glasvezel buitenaf? Glasvezel buitenaf is een dochter van Delta Fiber Nederland en heeft inmiddels al 150.000 aansluitingen verzorgt in 42 gemeenten.
De aanlegkosten in het buitengebied zijn hoger dan in de kernen, daarom is de vergoeding voor het gebruik van het netwerk ook hoger. Deze kosten bedragen €12,78 per maand. Maar dit bedrag kan ook eenmalig afgekocht worden voor €1.600,-. Dan wordt er geen vergoeding voor vastrecht meer in rekening gebracht. Voor de duidelijkheid. Als je besluit de vastrechtvergoeding per maand te betalen, en je zegt na een jaar weer op bij de provider, vervalt ook de vastrechtvergoeding van € 12,78 per maand.
Deze vastrechtvergoeding is ook geen aflossing op de € 1600,00. Wil je na 3 jaar toch je vastrechtvergoeding afkopen, dan betaal je nog steeds € 1600,00 voor de afkoop.
Woont u binnen de blauwe komborden? Dan krijgt u glasvezel van de coöperatie DFMopGlas.
De coöperatie DFMopGlas UA is ontstaan uit een burgerinitiatief, wat tot doel heeft om glasvezel aan te leggen voor de hele mienskip. Dus niet alleen voor het buitengebied, maar ook voor alle kernen.
U betaalt een eenmalige bijdrage van €250,- voor de aansluitkosten. Daarnaast wordt u automatisch lid van de coöperatie DFMopGlas UA, de jaarlijkse bijdrage voor de coöperatie is € 10,- per jaar.

Huurders

Huurders van een woning van een woningbouw corporatie, krijgen glasvezel als ze een abonnement afsluiten bij een van de vijf dienstaanbieders. Omdat het technisch erg ingewikkeld ligt, moeten zij wel aangeven dat zij € 250,- betalen, maar ze krijgen geen factuur en dit bedrag wordt ook niet van hun bankrekening afgeschreven. De huurders worden ook geen lid van de coöperatie DFMopGlas.

Wie zijn de dienstaanbieders?

DFMopGlas en Glasvezel buitenaf leggen dus samen de kabel aan. Daar heeft u geen keuze in.
U kan vervolgens wel kiezen uit 5 dienstaanbieders. Zij leveren de internetdienst, televisie of telefoon.

Dienstaanbieders glasvezeldiensten

  1. Online.nl werkt samen met Canal Digitaal. Daarom kunnen zij een 3-1 pakket aanbieden met satelliettelevisie of internet-tv. Online.nl biedt 3 verschillende pakketten aan, allen met een
    internetsnelheid van 100MB/s.

  2. Caiway biedt 3 pakketten, allen inclusief 2 interactieve TV ontvangers. Voor internetsnelheid kan gekozen worden uit 150 Mbps, 350 Mbps en 700 Mbps.

  3. Delta heeft een flexpakket waarmee per maand modules aangepast kunnen worden. Bijvoorbeeld de internetsnelheid, TV module of extra TV pakketten.


De aanbieders voor de zakelijke markt zijn:

  1. Delta Business pack: Hetzelfde pakket als voor de particulier maar dan aangevuld met een vast ip adres, mogelijkheid voor een 2e telefoonlijn en zakelijke service desk.

  2. Helden van Nu richt zich op het MKB. Met drie internetsnelheden, telefooncentrale en zakelijk pinnen.

  3. CBizz is gespecialiseerd in internet- en telefoniediensten voor het bedrijfsleven en heeft veel ervaring in agrarische- en glastuinbouwgebieden, met 4 internetsnelheden tot maximaal 800Mbps. Daarnaast levert CBizz ook een tv pakket.

Blijft het bij deze 5 dienstaanbieders?

Het glasvezelnetwerk van DFMopGlas en Glasvezel buitenaf is een open netwerk. Dat houdt in dat elke dienstaanbieder met deze twee kabeleigenaren afspraken kan maken om hun diensten ook op dit netwerk te plaatsen. Volgend jaar komen er al meer dienstaanbieders bij. Om de keuzemogelijkheden overzichtelijk te houden, is bij de start gekozen voor deze 5 dienstaanbieders.

Start aanleg

De voorwaarde om te kunnen starten met aanleg van glasvezel is dat in het buitengebied 50% van de bewoners meedoet. Dan wordt er in het buitengebied so wie so aangelegd. Om daarnaast ook in de dorpen te kunnen aanleggen, moet daar dan nog 35% van de bewoners meedoen. Inschrijven kan tot 1 juli 2019 bij één van de dienstaanbieders.
Voordat de glasvezel naar uw woning wordt aangelegd komt er iemand namens Glasvezel buitenaf bij u langs die de situatie bekijkt en samen met u overlegt waar de kabel het huis binnen moet komen en waar het modem geplaatst wordt. Vervolgens wordt de gleuf gegraven en de kabel in uw woning aangesloten. U betaalt pas wanneer u daadwerkelijk gebruik kan maken van het toekomstbestendige glasvezelnetwerk.

Verhuizen

De aansluiting in het buitengebied is gekoppeld aan het pand. Het lidmaatschap voor de coöperatie is ook gekoppeld aan het pand. Het abonnement bij de dienstaanbieder is niet gekoppeld aan het pand, maar een persoonlijke overeenkomst.

AANMELDEN

Natuurlijk moeten wij ook meedoen! Deze kans komt maar één keer! Wij gaan voor een supersnelle internetverbinding voor alle dorpsbewoners in de dorpskernen én het buitengebied. Maar het netwerk van de toekomst komt niet vanzelf!
Sluit voor 1 juli een contract af via www.defryskemarrenopglas.nl

Als er nog vragen zijn betreffende het glasvezelnetwerk, graag een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of even binnenlopen bij een van de lokale verkopers, een lijst hiervan is te vinden op www.defryskemarrenopglas.nl

Glasvezel is het netwerk voor internet voor nu en de toekomst.
We hebben nu de kans om snel internet te krijgen. Dus laat ‘m niet lopen!

Joomla templates by a4joomla