De volgelwacht Balk e.o. wil 1x in december 2019 en 1x in januari 2020 de slaapplaatsen (roestplaatsen) van de ransuilen inventariseren.

In de winter slapen en rusten ransuilen vaak in groepen van 5 of meer bij elkaar, verscholen tegen een stam of tak. Het liefst in groenblijvende bomen en struiken, zoals coniferen, hulst, dennen en klimop, maar ook wel in loofbomen waar het blad nog aan zit.
Hierdoor kan niemand ze zien en zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daar slapen ze de hele dag en gaan bij zonsondergang vooral op muizen jagen.

De ransuil is te herkennen aan de opvallende “oortjes”. Dit zijn echter geen oren, maar pluimpjes op zijn kop. De echte oren zitten lager verscholen in hun kop.

20191128oproep melden ransuilen

De rust- of roestplaatsen zijn te ontdekken door braakballen en witte poep op de grond. Probeer ze zo voorzichtig mogelijk te benaderen, zodat ze niet worden verstoord.

Wij vragen dan ook iedereen om de slaapplaatsen (roestplaatsen) en het aantal ransuilen in de tuin of elders te willen melden. Dat kan telefonisch (0612389386) of via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , met vermelding van naam, straat, huisnummer en (woon)plaats.

Dit help ons inzicht te krijgen in de ransuil in ons mooie gebied. U wordt vriendelijk bedankt voor uw hulp en medewerking.

Joomla templates by a4joomla