Op 14 november 2014 verzorgt wurkgroep "Griene Romte" een avondvullend programma over de groene ruimte van Wijckel.

De aankondiging van "It geheim fan Wikel" in de Wikelflecht en op de website is de nodige Wikelers opgevallen. Het aantal klaargezette stoelen in dorpshuis Irene is lang niet toereikend. De vouwdeur moet open en de nodige stoelen moeten worden bijgeplaatst. Tot groot genoegen van de organisatie heeft de uitnodiging heel wat interesse gewekt en gezorgd voor een goed gevuld dorpshuis.

20141114itgeheimfanwikel02
In de zaal staat een groot projectiescherm met daarop een luchtfoto van Wijckel, een projector met een laptop en luidsprekers.

Sytse Bouwhuis heet iedereen welkom namens Griene Romte en Jan Tijsma. In een korte inleiding vertelt Sytse waar Griene Romte zich zoal mee bezighoudt en welke personen dat zijn; Sytse Bouwhuis, Klaas Ybema, Henk Luijckx, Durk Venema, Margriet Tichelaar en Lolke Feenstra.

Het idee voor een presentatie over de natuur in en om Wijckel is een aantal jaar geleden bij Sytse ontstaan, natuurman in hart en nieren. Hij bestudeert al jaren de natuur in en om Wijckel. Echter, Sytse gaat de natuur niet in "gewapend" met een camera. Hiervoor moest hij dus iemand zien te vinden die bij uitstek hiervoor geschikt is en met veel geduld en precisie te werk kan gaan. Deze persoon wist Sytse te vinden in Jan Tijsma, natuurfotograaf uit Oudemirdum. Jan werd uiteindelijk verantwoordelijk voor de fotografie, vormgeving en productie van het eindproduct.

Duizenden foto's werden er gemaakt in een tijdsbestek van zo'n 2 jaar. Alle seizoenen moesten uitgebreid aan bod komen, met al hun facetten en specifiek bij een seizoen passende flora en fauna.
Voor de uiteindelijke videopresentatie moest een selectie worden gemaakt uit het grote aanbod aan prachtige foto's die door Jan waren gemaakt.
Een selectie van 553 foto's, met veel moeite uitgezocht door Sytse en Jan, belandde uiteindelijk in de presentatie.

Jan Tijsma start de presentatie, een video van ruim 25 minuten, waarin een aantal karakteristieke en herkenbare plekken in Wijckel de revue passeren, gevolgd door een overvloed aan natuurschoon. Beelden van flora en fauna wisselen elkaar in rap tempo af, voorzien van mooie muziekfragmenten en hier en daar een vogelgeluid.
De zaal is stil en diep onder de indruk van al het beeldmateriaal dat wordt voorgeschoteld. Planten, vissen, zangvogels, bomen, roofvogels, landschappen, vleermuizen, bossen, marters, weidevogels, rietvelden en nog veel meer.
De video wordt afgesloten met een aantal, toevallig aangesproken, Wikelers die vertellen wat de griene romte van Wijckel voor hen betekent.
Er volgt een groot applaus en er klinken woorden van waardering en bewondering.

Na de pauze houdt Sytse op een bevlogen manier nog een presentatie over de diverse biotopen die je in en om Wijckel kunt aantreffen. Hierbij valt de enorme kennis, waar Sytse in al zijn bescheidenheid over beschikt, duidelijk op.

De videopresentatie over onze groene leefomgeving, een prachtig beelddocument, wordt door vele aanwezigen gekocht.

De DVD, een aanrader voor alle Wikelers, is nog te koop tot 15 december 2014. U kunt deze voor €12,50 bestellen bij Sytse Bouwhuis (Sânmar 3, 602230) of per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Joomla templates by a4joomla