Nieuws vanuit bestuur Dorpsbelang Wijckel - januari 2023 
Oud en Nieuw, voetpad, buurtinitiatieven, buurttuin

Oud en Nieuw 2022/2023

Het Oud en Nieuw gebeuren was afgelopen jaarwisseling wat anders georganiseerd. Niet meer een gezamenlijk vuurwerk bij het dorpshuis, maar dit keer, om de overlast te beperken, zeker bij een sterke wind, vanaf de Iwert, dichtbij een prachtig verlicht huis. In tegenstelling tot vele andere vuurwerkshows in Nederland ging het in Wijckel, ondanks de nattigheid en soms sterke wind, gewoon door. Uitstekend te zien en te horen vanaf de Heerenhoogweg, waarvan sommige bewoners, zonder bij te betalen, op hun eigen oprit of achter hun raam, op de eerste rang stonden. En vooraf het carbid schieten, eveneens op de nieuwe locatie, als een bonus en voorproefje. Zover de inwoners elkaar nog geen Nieuwjaar hadden gewenst op de Heerenhoogweg, werd dit door een groot aantal mensen nog gedaan op Nieuwjaars-middag in dorpshuis Irene. Voorgaande jaren vond dit onmiddellijk plaats na het vuurwerk en werd het wel eens laat, nu konden er ook makkelijk kinderen en ouderen komen. Dorpsbelang vond dat de verschillende activiteiten een mooie volgorde hadden en het een goede gewoonte is, via ingezameld geld van de Wijckel inwoners, een ruim 20 minuten durende vuurwerkshow, te houden. Met als gevolg veel mooie, hoge en veelkleurige vuurpijlen en veel minder gedoe en rommel op straat.

Organisatie daarom bedankt !!

Opheffen voetpad dr Hattinkstrjitte

Zonder uitgebreid in te gaan op de argumenten voor of tegen het opheffen van het voetpad op de Hattinkstrjitte omdat dit verschillende keren uitgebreid in de Balkster Courant heeft gestaan, en zelfs met foto en al in de Leeuwarder Courant van 6/1/2023, heeft Dorpsbelang in het Petear van de gemeenteraad van 11 januari besloten nogmaals bezwaar te maken. Een belangrijke reden daarbij was dat meerdere inwoners ons hebben laten weten tegen het opheffen te zijn omdat o.a. het een van de weinige kleine wandelrondjes in het dorp is voor kleine kinderen en slecht ter been zijnde mensen. Besluitvorming gebeurt op de raadsvergadering van 22 februari a.s.

Subsidie voor buurtinitiatieven

De provincie Friesland stelt eenmalig ruim 3 ton beschikbaar voor initiatieven vanuit buurten en dorpen, die bijdragen aan een sterkere band tussen dorpen en ondernemingen. Het doel van deze eenmalige regeling is het versterken van het lokale gevoel van samen zijn en de bewustwording van het belang van lokale ondernemingen voor een buurt en/of dorp. Door de activiteiten die georganiseerd worden in buurt en/of dorp, hoopt de provincie meer verbondenheid te creëren. Bijvoorbeeld een buurtontbijt met brood van de bakker en melk/yoghurt/eieren van de boer, verschillende workshops van een atelier met thee/koffie van de lokale theetuin. De aanvraag moet door een Stichting/vereniging worden ingediend, en dat de betrokken ondernemingen binnen een straal van 5km gevestigd zijn rondom de plaats waar de activiteiten plaatsvinden en niet meer dan 50 werknemers in dienst heeft. Ondernemingen uit Balk kunnen hier dus aan meedoen als het vanuit Wijckel georganiseerd wordt. Aanvraagformulier is vanaf 16/1/2023 tot 17/2/2023 te vinden op de site van provincie Friesland: https://www.fryslan.frl/mienskipenbedriuwynferbining

Buurttuin Sloten en Wijckel

In de Balkster Courant van 5 januari j.l. stond een artikel met als kop: “Wordt droom voor buurttuin Sleat en Wikel werkelijkheid?” Verschillende bewoners van Sloten en Wijckel hebben hiervoor een eerste idee bedacht. Ze willen graag meedenkende inwoners uit die plaatsen om vooral de haalbaarheid en met name de locatie van zo een buurttuin te bepalen. Op zo een tuin wordt met elkaar getuinierd, samen gewerkt en afspraken gemaakt over welke gewassen en hoe te onderhouden. Maar waar mensen elkaar ook kunnen ontmoeten. Kortom: duurzaamheid en gezond eten met groenten en fruit die van dichtbij worden geoogst. Opgave, of meer informatie, via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Bekijk als pdf

Joomla templates by a4joomla