Nieuws vanuit bestuur Dorpsbelang Wijckel - mei 2018 
Wandeltocht Griene Romte, geboortebomen.

Wandeltocht Griene Romte door het onbekende Wijckel

J.l. 28 april is onder de titel “Wikel fan in oare kant besjoen” door werkgroep Griene Romte met groot succes en grote deelname een wandeltocht gehouden. Tientallen deelnemers, jong en oud, liepen door landerijen, bos, natte weilanden, en de achterkant van Wikeler erven, op veelal onverharde paden en langs plekken waar men normaal niet komt. Een groot aantal grondeigenaren had speciale toestemming gegeven om over hun kavels te lopen. Op 10 locaties kregen de deelnemers informatie over o.a. cultuur, historie, bodem, natuur en landschap. De werkgroep had de route uitstekend aangegeven met vlaggetjes en ruim 2 uur lang mochten de deelnemers om zich heen kijken en over hekjes en droge sloten klimmen. Hoogtepunten waren o.a. de zandafgraving met haar steile helling en die interessant is voor bepaalde planten, insecten en de das waarvan vele holen gezien konden worden. Ook werd het hoogste punt van Wijckel (+4,5m boven NAP) tussen de Heerenhoogweg en de Ywert bedwongen. Gerrit Leffertstra vertelde gloedvol over de turfwinning en de skûtsjes die tot aan de Ywert konden komen, de Tjasker molen werd bezocht met in de buurt enkele beschermde nesten van de helaas steeds minder voorkomende kievieten en grutto’s. Sytse vertelde over het, eigenhandig met schepnetje uit sloot gehaalde, rijke onderwaterleven. Bijna aan het eind van de tocht werd er dwars door het normaal ontoegankelijke Hepkemabosk gestruind, met de zeldzame adelaarsvaren en een bijna geheel vergaan dood hert en als toetje natuurlijk de beroemde stinzenplanten in het Wikelerbosk. De tocht werd afgesloten in Boswijck met koffie en thee. Griene Romte: hartelijk dank!

Geboortebomen

Sinds het planten van geboortebomen, j.l. maart, is er wederom een aantal kinderen op komst. Omdat het alleen zinvol is fruitbomen te planten in het vroege voorjaar moet er nog wat geduld uitgeoefend worden voordat de blije ouders geboortebomen zullen krijgen. Intussen kan men rustig doorgaan met voortplanten, zodat Wijckel nog meer gaat verjongen.

Bijgewoonde overleggen

Afgelopen periode half maart-half april is het bestuur o.a. bij de volgende overleggen/evenementen geweest:

  • Dodenherdenking op de begraafplaats, 4 mei
  • Rondrit voor kinderen op oude Amerikaanse jeep door het dorp, 5 mei
  • Bezoek aan de Molendag, Sloten, 10 mei
  • Opening van de 11-stedenfontein in Sloten, 18 mei
  • Opening van de Groene Loper door burgermeester Veenstra in Balk,  18 mei
    Een van de 3 nieuwe, bewegwijzerde, wandelroutes, met kunst, gaat door het buitengebied van Wijckel en is mede door Dorpsbelang gesponsord.
    20180518 groeneloper 120180518 groeneloper 2

Bekijk als pdf

Joomla templates by a4joomla